Zeusz kiszabadítója
Mészáros Gabi hét év alatt ezer kutyának talált új gazdát
(Népszabadság • Lopes Elvira • 2007. január 24.)

Mészáros Gabi és Zeusz - a XII. kerületben befogott kutya már kijutott az Illatos úti ebrendészeti telepről.
Kép: Móricz Simon

Hét éve kezdődött Bodrival. Egy ismerősöm kutyájának kölykei születtek, és megkértek, hogy segítsek gazdát keresni nekik - meséli Gabi, aki ekkor feladott egy hirdetést. A legnagyobb meglepetésére hetvenheten jelentkeztek rá. Pillanatok alatt elvitték Bodri kölykeit. Még ugyanabban az évben történt, hogy az M7-es autópálya egyik leágazása mellett Gabi és édesanyja betért egy kis boltba, ami elott egy "nagy pocakú" tacskó ült. Kié ez a kutyus? - kérdezgették, hamar kiderült, hogy senkié. Gabiék egymásra néztek, majd hazavitték Csöpit. A kutya pár héttel később náluk hozta világra kölykeit...

- Kezdetben bizony elofordult, hogy annyira megszerettünk egy-egy bajba jutott kutyust, hogy meg akartuk tartani - mondja Mészáros Gabi. - Be kellett látnunk, hogy ez önzőség lenne. Hobbinak indult, aztán életformává vált a kutyák mentése és patronálása.


Zeusz társa még gazdára vár
Kép: Móricz Simon

Gabi egyetemre járt, éjszakánként pedig sört csapolt az egyik budapesti szórakozóhelyen, hogy fizetni tudja a kutyamentés költségeit: telefon, benzin, kutyatáp, állatorvos és még sok egyéb. Mivel a pénzéből ezek töredékére sem futotta, a családja is támogatta anyagilag a lány szokatlan hobbiját. Gabi több mint hárommillió forintot kapott a szüleitol a kutyákra. Egy idő után azonban már tarthatatlanná vált a helyzet, ezért két évvel ezelott Gabi és a családja alapítványt hozott létre, Kutya-segélyszolgálat néven. Azóta főként pályázatokból és pénzadományokból próbálják fenntartani magukat, ám még mindig előfordul, hogy egyszer-egyszer a családi büdzséhez nyúlnak.
Gabi telefonja szinte egész nap cseng: hol egy utcán kóborló kutyáról kap hírt, hol az ideiglenes befogadók egyike, hol egy már véglegesen elhelyezett kutya újdonsült gazdája "jelent" neki. Ha utcán kóborló kutyáról kap hírt, szinte azonnal indul érte, hogy mielőbb védett helyre vigye az állatot. Gabi rendszeresen hoz el kutyákat a fováros, Illatos úti ebrendészeti telepéről is.

- Mindig szólnak, ha telt ház van, inkább elhozok onnan kutyákat, nehogy az elaltatás legyen a sorsuk - mondja Gabi, aki rendszerint azokat a kutyákat veszi magához a telepről, amelyek betegek vagy idősebbek. Nekik van ugyanis a legkisebb esélyük a túléléshez a telepen.

- Amikor először jöttem ide, hosszú percekig csak sírtam a kutyák kétségbeesett nyüszítését hallva - meséli a telep vasajtajánál Gabi, aki most egy hatalmas testű, a XII. kerületben befogott keverék kutyáért jött. Amíg kihozzák - Gabi Zeusznak nevezte el -, a lány gyors léptekkel a hosszú kennelsorhoz siet.

- Megint telt ház van, akkor holnap kisbusszal jövök, hogy elférjünk - mondja a kutyáknak, majd besiet a zárt részlegre. Egy németjuhász-keverék azonnal felugrik a rácsokra, amikor meglátja a lányt. Gabi odabújik hozzá: - Amint lehet, kihozlak - ígéri.

Közben végre előkerült Zeusz. A hatalmas keverék kutya bizonytalanul néz körbe.

- Érzed, hogy valami történni fog, ugye? Most már minden rendben lesz. Elmegyünk innen - beszél hozzá Gabi, majd felcsapja a kocsi hátulját és kinyitja a hátsó ülések helyén álló ketrecek egyikét. Nyakörvet és pórázt vesz elő, ez éppen illik hozzá, jegyzi meg, miközben a kutya nyakára teszi. Zeusz engedelmesen behuppan a ketrecbe - egyelore ideiglenes befogadóhoz kerül, amíg a lány nem talál megfelelő gazdát neki.

Gabi hét éve menti a kutyákat. Nonstop, ha kell, akár éjjel is. Kocsijában sosincs egyedül: vagy éppen befogott egy kutyát, vagy a telepről jön, vagy egy örökbefogadóhoz tart. Már több mint ezer kutyának keresett, és talált új gazdát.